Hotel Castel Daniel, o frescă din alte timpuri, în mijlocul Transilvaniei
Ce faci când îți dorești mai mult decât pot oferi hotelurile renovate de pe Valea Prahovei? Ce alegi pentru următorul weekend liber când ai așteptări mai mari decât cazările tradiționaliste ale pensiunilor din zona Bran Moieciu? Care va fi decizia ta când sufletul tău tânjește după o experiență inedită, netrăită până acum? Vrei un loc chic, modern, cu toate facilitățile, de tip boutique, dar în același timp ai nevoie și de o punte către istorie și legendă, vrei să descoperi oameni, povești și vremuri demult apuse, dar care revin în prezent și ne bucură mintea și simțurile cu farmecul și parfumul vieții lor.
Consulți favoritele din aplicațiile de booking, salvate pentru orice eventualitate ca la shopping online, reiei like-urile și love-urile din platformele sociale, mai faci câteva căutări și îți mintești de anumite variante ce se încadrează cerințelor. Unele nu sunt disponibile în perioada vizată, altele sar de buget, celelalte parcă nu îți mai sunt pe plac. Gusturile se schimbă, nevoile evoluează, pretențiile cresc.
Un singur nume, misterios și atrăgător, iese la suprafață, un loc unde ai mai vrut să mergi, dar diferite motive te-au împiedicat să ajungi acolo, Hotel Castel Daniel. Te sperie puțin denumirea, să nu fie friguros sau prea riguros, dar vezi fotografiile de pe internet și tragi speranțe că destinația este ceea ce trebuie.
Hotelul castel este de fapt un conac construit în secolul XVII, situat în Tălișoara, județul Covasna, în depresiunea Baraolt din centrul Transilvaniei, la aproximativ 60 km de Brașov. Zona este superbă, plină de păduri, vegetație, nealterată de aglomerația urbană, cu localități aerisite, câteva drumuri în construcție, fără prea multe case, pensiuni sau activități comerciale pregnante, similar județului vecin de origine maghiară din arcul carpatic, Harghita.
Odată ajuns în comună, ai senzația specială ca ai călătorit în timp, dar te gândești totuși ce poți face aici în tot răstimpul sejurului. Vezi oameni puțini, câteva clădiri administrative, unele închise sau nefolosite, poate o școală, un mic magazin cu de toate, inclusiv de-ale gurii. De abia după intrarea pe domeniu, trecând de porțile mari, deschise, te liniștești brusc, complet și înălțător. Aici este locul tău, bine meritat și de mult visat, pentru următoarele câteva zile.
Fresce de viață transilvăneană veche la castel
Asemenea multor clădiri sau reședințe nobile din regiune, castelul a fost construit în stil renascentist (perioada târzie) la începutul secolului XVII de către Mihály Daniel, căpitan adjunct al ”Celor Trei Scaune”, mai târziu județul Covasna. în secolul al XIX-lea, clădirii i s-a mai adăugat o aripă, construită în stil clasicist, aflăm de pe website-ul Visit Covasna. De atunci, conacul a mai suferit numeroase modificări, din cauza vremii, vremurilor și a nevoilor proprietarilor ce vor urma. Un singur element a ramas la fel, ca niște simboluri nemuritoare ale locului, portaluri magice către timpurile, oamenii și obiceiurile de odinioară: frescele castelului, ce reprezintă secvențe politice din viața familiei Daniel. Acestea au fost păstrate, recondiționate și reintegrate cu maiestrie în redecorarea, tencuirea și amenajarea unică a camerelor extrem de spațioase.
Pardoselile și ușile sunt de calitate, din lemn masiv inchis la culoare, în contrast cu culorile de pe pereți sau ale tablourilor. Geamurile sunt noi și bine izolate, dar tot pastrează imaginea și patina inconfundabilă a vremurilor originale.
Obiectele de mobilier par și ele de sute de ani, mari, cuprinzătoare, realizate de producători locali, fiind combinate armonios cu aparatele moderne. În baie, cada este freestanding, cu picioare, iar bateriile și robineții imită aspectul și stilul nobil și elegant al patronului.
Pe holuri, ni se prezintă un mic muzeu cu tablouri, inscripții, desene, citate și genealogia familiei Daniel și a castelului. Ni se relevă informații despre cum Daniel Mihaly a primit moşia de la principele Bethlen Gabor, modificările și adăugirile arhitecturale, noua construcţie efectuată de Daniel Mihaly II, nepotul celui care l-a ridicat, preluarea de către baronul Rauber Nandor din secolul XX, colectivizarea și alte detalii ale cronologiei castelului.
De remarcat este stema de pe fațada clădirii, aceasta reprezentând blazonul familiei cu lebada cu gât săgetat și inițialele M.D. și H.I., inițialele lui Mihaly Daniel și respectiv a soției acestuia, Haller Judit.
Minimuzeul din pardoseala transparentă, de sticlă, amplasat fix la intrarea în corpul principal al hotelului, cu părți ale zidariei vechi și simboluri nobiliare vechi, este cireașa de pe tortul de patrimoniu transilvănean de secol XVII al ansamblului.
Cum îți petreci timpul nobil la Hotel Castel Daniel?
Toată moșia castelului îți stă la dispoziție, cu toată întinderea curții unei gazde primitoare din vechea Transilvanie, un om al veacurilor care nu te-a văzut de prea mult timp, sau poate deloc.
Te poți plimba prin parcul domeniului, pe potecile pietruite, pe langă zone de verdeață abundentă, mici lacuri, copaci seculari și flori înmiresmate. Poți trăi pe propria piele farmecul autentic al vieții nobilimii din secolul al XVII-lea, călătorind încolo și încoace, departe și aproape, prin cadrul porții spațiale din mijlocul grădinii castelului. Te poți bucura de imprejurimile acestui sătuc de pe locul cel mai înalt, de panoramă, din capătul curții, unde zona amenajată cu bănci și deck moderne, de această dată, din lemn, este rezervat acum în integralitate, doar pentru tine. Poti trece pe langă carul cu boi, căruțe artizanale sau dincolo de monumentul minimalist din lemne de șemineu și poți adulmeca mirosul de viață adevarată, în aer curat, de la pădurile transilvănene.
Da, prezentul este și el aici alături de tine, ca o continuare firească și necesară a trecutului. Observăm o imixtiune naturală și provocatoare de elemente de decor exterior contemporane, din lemn, fier sau sârmă, sub formă de animale, păsări sau unelte pentru cultivarea pământului sau creșterea animalelor.
Cu siguranță ți s-a făcut foame, așa că ești invitat să savurezi gusturile bogate ale anotimpurilor în restaurantul de la Hotel Castel Daniel, frumos amenajat în cel mai probabil spațiul unor vechi grajduri. Atmosfera este din nou de atunci, de demult, uși și ferestre arcuite, din lemn, cu picturi la intrare, sobă de teracotă, lumânări pe mese, bârne și traverse din lemn pe pereți și tavan, culori și lumini cald ambientale preluate din natură, verde, maroniu, roșu cărămiziu.
Gustă din gastronomia locală sau bucură-te de o cină renascentistă alegând din meniul a-la-carte, disponibil și online. Te așteaptă delicioase reinterpretări ale rețetelor tradiționale, locale, cu gust, miros și aspect deosebite, sau vinuri alese. Prețurile sunt pe măsură, dar merită fiecare leu.
Serviciile sunt ireproșabile, oferite de oameni muncitori, devotați și cunoscători, de-ai locului.
Cellarium Slow Down Spa, din incinta Castelului Daniel, vă oferă ca bonus un concept de spa inedit, ce îmbină clasicul circuit termal (piscină, jacuzzi, saună, baie de aburi) cu ingrediente tradiționale și tehnici tămăduitoare. Din nou, experiența este una uimitoare, cu beneficii fizice și psihice multiple și de neratat, pentru o relaxare totală. Practic, te vei simți extraordinar, atât în timpul efectuării procedurilor de relaxare, cât și dar mai ales după.
Nu în ultimul rând, atunci când vremea este rece, își poți face planuri de viitor sau poți depăna amintiri din trecut în sala de întâlniri și mese de la etajul clădirii principale. Ești oaspete de seamă și viță nobilă la lumina și căldura șemineului, pe canapelele de piele ce tronează în încăpere.
Camera este imensă, iar pereții în culorile zonei prezintă și ei celebrele fresce ale castelului, sau portrete și picturi interesante. Ambianța este tipică vieții transilvănene de acum 4 secole, iar patefonul și cărțile din biblioteca nobiliară păstrează sunetul și istoria locului pentru eternitate. Apoi, terasa din dotare te îmbie la contemplatul stelelor, cu ajutorul telescopului modern, pentru o altă călătorie inițiatică, de tip astronomic.
Alte atracții turistice în exteriorul Castelului Daniel
Trebuie să descoperiți și minunile și obiectivele turistice naturale ale zonei, denumită sugestiv și Ținutul Pădurilor.
- Meșteșugarii locului păstrează și acum tradiții de sute de ani, meșteșuguri moștenite din tată-n fiu generație după generație. Gazdele de la Castel Daniel ne recomandă o vizită la expoziția familiei Sütő, pictori de mobilă de 15 generații sau o demonstrație de meșteșug la fierarul satului.
- Pe lângă povestea Castelului Daniel, pe care o puteți aprofunda vizitând expoziția multimedia “1680 reloaded”, puteți vizita și celelalte clădiri istorice din zonă: castelul Daniel din Vârghiș și Castelul Kálnoky- Muzeul Vieții Transilvănene din Micloșoara
- Puteți vizita Cheile Vârghișului și peștera cu lilieci, o drumeție cu un peisaj fermecător în orice anotimp.
Drumeție spectaculoasă prin Cheile Vârghișului
Râul Vârghiș și Cheile Vârghișului se află în Munții Perșani, în partea sud-vestică a Carpaților de Curbură, în cadrul Carpaților Orientali. Defileul reprezintă una dintre cele mai interesante și diversificate rezervații naturale din țară, cu fenomene exo și endocarstice spectaculoase și cu peisaje deosebit de pitorești. Adâncirea cheilor lungi de 4 km s-a realizat în mai multe etape, ca urmare a activității coroziv-erozivă a apelor râului Vărghiș asupra masivului de calcar.
În paralel cu acest proces, s-au format nenumărate peșteri, alături de alte forme geomorfologice exocarstice, cum sunt crestele și piramidele de stâncă, terase, taluzuri carstificate, grohotișuri și lapiezuri.
Până în prezent, în zonă au fost cartate și descrise un număr ridicat de 122 de peșteri, dintre care cea mai cunoscută este Peștera Mare de la Merești. Lungimea totala a galeriilor acesteia însumează 1527 m, conform unui panou de informare de pe traseu.
Drumeția spectaculoasă de-a lungul cheilor este accesibilă tuturor, pornind de la un drum plan, pe lăngă râu. Apoi, din punctul cabanei unui ghid local și punct de salvamont, se trec diferite poduri și podețe pe deasupra apei, se urmează coturi și cotituri ale apei, traseul neatingând un nivel de dificultate prea ridicat, deși este nevoie de atenție și echipament adecvat.
Potecile pline de frunze sunt marcate cu cruce albastră, diferite locuri de odihnă sunt amenajate pe alocuri, se vizitează peșterile și se admiră natura și circuitul sprinten și spectaculos al apei. Tot peisajul e autentic și viu, în acest loc mai puțin cunoscut și mai rar circulat, dar atât de frumos și subevaluat al țării noastre.
Călătoria legendară la Hotel Castel Daniel și în împrejurimile acestuia se încheie aici. Dar spectaculozitatea meleagurilor ascunse și vibe-ul unic al castelului cu parfum transilvănean vechi de secole rămân pentru totdeauna. Și experiența se cere a fi repetată. Sau trăită măcar o dată în viață…
Toate foto FarAway.ro