White Horse, probabil restaurantul cu cea mai frumoasă terasă-gradină din București
White Horse Pub&Restaurant este unul dintre cele mai vechi restaurante din capitală, lansat în anul 1996, dar și unul dintre puținele localuri care si-au păstrat și chiar îmbunătățit identitatea vizuală, direcția culinară autentică și nivelul de calitate al serviciilor.
Calul Alb beneficiază dar își pune și amprenta unică pe zona Piața Dorobanți, fiind situat pe strada George Călinescu, nr. 4A, aproape de Strada Av. Radu Beller. Vorbim despre o parte a orașului unde apar din ce în ce mai multe alternative de going out, cafenele, restaurante asiatice sau bistro-uri cu burgeri și fast food.
Pornind inițial de la conceptul de pub britanic, cu scaune de bar, decor și mese de lemn, White Horse a evoluat spre restaurant de-a lungul timpului, urmând nevoia și dorința publicului de a ieși în oraș și a mânca bine. Nevoile stomacului sunt întotdeauna mai bine și mai ușor împlinite atunci când suntem înconjurați de o atmosferă caldă, intimă și cosy, fiind serviți de chelneri prietenoși, mereu cu zâmbetul pe buze și dispuși să ajute. Fără să plătim o avere.
Aflat într-o casă cu etaj renovată modern, cu spațiu suficient pentru mese numeroase, dar și facilități utile, ca loc de joacă pentru copii foarte apreciat, restaurantul impresionează prin terasa-gradină superbă din curtea interioară, accesibilă în toate anotimpurile, chiar și în timpul restrictiv al pandemiei. Vara, mesele sunt acoperite cu pânze cu fructe exotice. Mobilierul este înconjurat și înfrumusețat de flori colorate și plante decorative, ghivece cu plante aromatice, elemente de design chic din lemn sau placaj, obloane false, felinare portocalii seara și noaptea.
Culoarul de trecere dar și întreaga curte sunt din piatră cubică de culoare gri închis, note ce induc un puternic vibe mediteraneean, fiind presărate cu măslini, leandri și plante agățătoare. Iarna și în sezonul friguros, mesele sunt prevăzute cu încălzitoare, atât la nivelul picioarelor, cât și al capului. Sunt puse la dispoziția oaspeților și pături sau blănuri curate, pentru un plus de căldură și confort.
Ce și cum se mănâncă la White Horse?
Mâncarea este ca la mama acasă, din ingrediente de calitate, de inspirație autohtonă și internațională foarte diversificată. Putem savura feluri tradiționale, ciorbe, tocănițe, sarmale sau mici, dar și dish-uri moderne și inovatoare, așezate frumos în farfurie în plating atractiv, din bucătăria italiană, grecească sau asiatică.
Există și un meniu a la carte, dar cel mai apreciat și comandat de către clienții fideli este meniul zilei, unul amplu, cu propuneri diferite, din fiecare fel de mâncare. Acesta conține opțiuni culinare de la aperitiv și salate, la feluri principale și desert, special create pentru gusturi multiple și preferințe deosebite.
De exemplu, într-o zi oarecare, de weekend, se începe cu Salată de vinete, Salată boeuf, Tartă caldă cu ciuperci și parmezan, Quiche Lorraine, Burrata cremoasă de bivoliță cu pere coapte și fulgi de migdale și Crochete pulled pork. Se continuă cu Ciorba de pui a la greque sau Supă cremă de broccoli cu parmezan. Felul principal are următoarele variante ce lasă gura apă și mintea plină de fantezii culinare: Salată cu creveți trași la tigaie în ulei de măsline, Ravioli umpluți cu cremă de mascarpone și trufe, Pui de fermă gătit la cuptor cu cartofi steak, Pulpă de rață confiată cu cartofi noi și sos de afine, Dorada întreagă la cuptor cu condimente grecești, Broccoli și fasole verde sote, Lup de mare întreg la grătar cu sparanghel fresh sote și fenicul, Ficat de vițel marinat peste noapte în lapte la grătar cu piure de cartofi cu nucșoară, Rasol de vită gătit lent la cuptor cu cartofi noi și sos de hrean, Adana kebab la grătar cu ardei iute și roșii coapte, cartofi steak și sos de iaurt, Antricot de vițel la gratar cu unt aromat, sos de brânză Fondue și cartofi gratinați, Pastramă marinată de oaie la grătar cu mămăliguță coaptă și usturoi, Tocăniță din pulpă de curcan dezosată cu piure de cartofi, Mușchiuleț de porc la grătar cu cartofi prăjiți cu usturoi, pătrunjel și parmezan, Salată verde cu ridichi și ceapă verde.
Desertul este și el unul special: Pandispan cu prune/ viși ne, Cremsnit cu cremă de vanilie, Plăcintă caldă cu brânză/ mere, miere și nucă, Duo mousse de ciocolată cu inserție de fructe de pădure, Tiramisu cu lavandă, Tort de biscuiți cu fistic și caramel, Duo mousse de ciocolată cu zmeură și fistic, Ruladă de bezea cu cremă de mascarpone și fructe de pădure sau Mousse de ciocolată Amarena. La intrare, vei găsi unele dintre prăjituri sau torturi expuse strategic dar cu bun simț, într-o vitrină frigorifică corespunzătoare.
Pâinea lor este foarte bună, achiziționată de la un producător local artizanal, de profil.
Există și variante de mic dejun, cu omletă, ouă ochiuri, bacon, legume, avocado, sandwich-uri, cereale, cafea sau ceai, iar în weekenduri, se organizează petreceri de botez sau alte festivități de grup de neuitat.
Cât costă mâncarea la White Horse?
Prețurile nu sunt mari la restaurantul White Horse, dacă ne raportam la zonă, una dintre cele mai sofisticate din capitală, dacă luam în calcul calitatea mâncării, nivelul serviciilor, aspectul localului și toate elementele prezentate, ce țin de vibe&feel.
Dar prețurile nu sunt nici mici, deci am putea spune cu covingere că sunt normale, de București, obținându-se un raport aproape perfect calitate-preț, lucru din ce în ce mai puțin întâlnit la resturantele din ziua de astăzi. Mai exact, dai un ban, dar merită. Cu siguranță nu vei pleca de aici cu senzația că ai fost păcălit în vreun fel, ba chiar vei vrea să oferi tips cu dragă inimă.
Astfel, aperitivele costă între 25-40 lei/ porția de 1 persoană (pentru că mai sunt și variante To share, de 2 persoane, sau mai multe), felul principal apare în meniul propus zilnic între 35 – 90 lei, în funcție de tipul cărnii, de la pui, curcan, porc, pește, fructe de mare sau vită, în ordine crescătoare. Desertul este și el accesibil, tot în jurul valorii de 30 lei. Per total, o masă în 2 la White Horse se încadrează între 200-300 lei, fară vin, ce poate face ca nota de plată să crească. Valoarea medie e unei sticle de vin este de 150 lei.
Toate porțiile sunt corecte, satisfăcătoare, uneori asezonate deja, cu condimente clasice și foarte gustoase. Uleiul de măsline este extra virgin, iar oțetul nu este diluat, este Acetto Balsamico original, din Italia.
Alte restaurante în zonă
- KANPAI, situat tot pe strada George Călinescu, cu specific japonez, local cochet și interesant, cu mâncare foarte bună
- NUBA Cafe, pe Radu Beller, cu atmosferă în trend, elegantă și modernă, preparate gustoase, diverse
- B4 MARKET, tot pe Beller, lângă parcul Floreasca, un bistro chic și foarte frecventat de tineri, cu preparate delicioase de mic dejun, croissante, pancakes, cafea dar și alte preparate ieșite din comun
Foto FarAway.ro și https://www.facebook.com/WhiteHorsePubRestaurant