Veneția, republica gondolelor, a podurilor peste canale și a carnavalului cu măști a lui Casanova
Orașul Veneția este în prezent centrul administrativ al regiunii Veneto, dn nordul Italiei, pe coasta Mării Adriatice. Construit în superba lagună a Veneției, cuprinde 118 insule, întregul perimetru de 145 km al lagunei și doua mici orașe industriale aflate pe continent.
Denumirea oficială în epoca de glorie a fost „Serenissima Repubblica di Venezia”, mai exact „Republica cea mai liniștită Veneția”. De aceea a fost adesea menționată și ca La Serenissima, cu referire metaforică la titlul și renumele de cea mai liniștită și calmă dintre republici.
Foto FarAway.ro
Veneția, de la Republică independentă la regiune a Italiei
Republica Venețiană a practicat comerțul, susținut de intervenții politice și naval militare importante. Controlând un drum comercial spre Levant, după a patra cruciadă, 1202-1204, Veneția a ajuns să conducă un imperiu colonial imens, ce cuprindea Creta, Eubeea, Cicladele, Insulele Ionice și teritorii din Moreea și Epir. În 1381, a învins Genova, după o luptă de 1 secol, pentru supremația comercială din Levant și estul Mării Mediterane.
În secolul al XV-lea, după cumpărarea regiunilor învecinate, Republica Venețiană a devenit un întins stat italian și o putere economică remarcabilă.
Și-a pierdut treptat posesiunile estice în favoarea Imperiului Otoman, cu care s-a luptat periodic între secolele al XV-lea și al XVIII-lea, renunțând în anul 1715 la ultima posesiune din Marea Egee.
Foto FarAway.ro
Republica a fost dizolvată și teritoriul cedat Austriei în 1797, încheindu-și lunga dominație economică și navală de 800 de ani, dar câștigând titlul de cea mai longevivă Republică din lume.
Au urmat încorporarea în Regatul Italiei al lui Napoleon, în 1805 și din nou retrocedarea în favoarea Austriei, în 1815. Revolta împotriva Austriei din 1848-1849 a făcut ca, ulterior, regiunea să fie cedată din nou Italiei, alipire înfăptuită în anul 1866.
Arhitectură italiană, arabă, bizantină și renacentistă
Considerată de unii drept cel mai frumos oraș din lume, Veneția ne invită în fiecare anotimp al anului să ne aventuram pe superbele sale canale, la o plimbare magică și desăvârșită cu gondola sau vaporetto. De asemena, avem ocazia de fiecare dată sa-i admiram bisericile vechi, nenumăratele palate și muzeele medievale și moderne, aflate pe străduțe înguste și cochete, pline de farmec specific italian.
Foto FarAway.ro
Veneția deține aproximativ 400 de poduri și cca 450 de palate de importanță istorică majoră, aparținând stilurilor italian, arab, bizantin și renascentist.
Orașul este împărțit în 6 sestieri, sau cartiere, câte 3 de fiecare parte a Grand Canal, principala arteră acvatică, ce șerpuiește în bucle și serpentine prin centrul Veneției.
Palazzo Ducale sau Palatul Dogilor
Palatul Dogilor din Piazza San Marco a fost reședință timp de aproape 1000 de ani atât a dogilor care au condus Veneția, cât și a Poliției Secrete, a Curții de Justiție a închisorilor municipale, a camerelor de tortură și a altor instituții administrative locale.
Foto Michelle Raponi de pe Pixabay
Considerată uns dintre cele mai frumoase clădiri gotice din lume, Palatul prezintă la exterior un ansamblu magnific de coloane, marmură complex ornamentată și motive decorative de trifoi cu patru foi.
Interiorul este un labirint de camere aurite și pictate maiastru, dar și tuneluri și turnuri întunecoase. În unul dintre acestea a fost întemnițat însuși Casanova, figura iconică a Veneției secolului al XVIII-lea.
Cele mai importante poduri ale Veneției
Podul Suspinelor a fost construit în 1600 pentru a uni camerele de interogare din Palatul Dogilor cu închisoarea, palatul fiind despărțit de aceasta doar printr-un canal. Podul a fost, de fapt, botezat de poetul englez Lord Byron într-unul dintre poemele sale din secolul al XIX-lea.
Foto FarAway.ro
Trecerea sa de către prizonieri era ultima ocazie tristă pentru condamnați de a vedea frumusețea orașului, dar și motiv de plânsete pentru familie și prieteni.
Ponte di Rialto/ Podul Rialto datează din secolul al XVI-lea și reprezintă un obiectiv turistic de neratat în centrul vechi al orașului lagunar. Este cel mai vechi pod peste Canal Grande, dintre cele 4 existente, fiind linia de demarcație dintre cartierele San Marco și San Polo.
Foto FarAway.ro
Ponte dell’Accademia, podul de lemn ce leagă cartierele San Marco și Dorsoduro oferă una dintre cele mai sugestive panorame ale Grand Canale, în cel mai sudic punct al acestuia. Se numește în acest fel pentru că duce spre Academia de Arte Frumoase din Veneția.
Cele mai cunoscute basilici și biserici ale Veneției
Basilica San Marco
Bogat împodobită și de o frumusețe rară din punct de vedere artistic și arhitectural, Basilica San Marco a adăpostit timp de aproape 1000 de ani mormântul Sfântului Marcu, apostol și evanghelist, patron spiritual și protector care purificat ani la rândul existența Veneției.
Foto FarAway.ro
Totodată, impresionanta biserică hibrid a fost capelă particulară a dogilor, conducătorii orașului, leagăn spiritual și simbol fundamental al puterii, autorității și continuității statului venețian.
De admirat sunt mozaicurile din Loggia dei Cavalli, balconul exterior al bazilicii ce oferă o privire de ansamblu remarcabilă asupra Pieței San Marco, dar și către ceasul din Torre del’Orrologio și Campanile sau Clopotnița, cea mai înaltă construcție din oraș, cu cei 98,5 metri ai săi.
Foto FarAway.ro
La interior, mozaicurile aurite sunt vechi de peste 900 de ani și acoperă aproape toată suprafața disponibilă într-un mix opulent de bizantin, gotic și romanesc.
Foto FarAway.ro
Tot aici, găsim și sculpturi și artefacte religioase inestimabile, un exemplu concludent fiind Pala d’Oro. Paravanul de Aur este alcătuit din multe plăci emailate și ilustrate cu corabia ce duce trupul Sf. Marcu de la Alexandria la Veneția.
Santa Maria Gloriosa dei Frari
Al doilea cel mai important edificiu religios dupa Basilica San Marco, Santa Maria Gloriosa dei Frari este o colosală biserică gotică, construită pentru franciscani în jurul anului 1250. Conține o abundență de sculpturi, cavouri și picturi, printre care 3 dintre celebrele tablouri ale Renașterii.
Foto FarAway.ro
Este vorba despre Assunta sau Înălțarea Fecioarei lui Tiziano Vecellio (1518), imensul altar fiind încadrat artistic de intrarea în strana corului.
Foto FarAway.ro
A doua capodoperă este tripticul cu ramă arcuită a lui Giovanni Bellini Madonna cu Pruncul si Sfinții, iar a treia frescă este Madona din Ca’Pesaro a aceluiași Tizian.
Santa Maria della Salute
Impozanta biserică în stil renascentist Santa Maria della Salute a fost construită în anul 1631, turnul său de la gura Canal Grande ocupând un loc de frunte în peisajul orașului.
Foto Sabine Kroschel de pe Pixabay
Volutele imense ce înconjoară domul bisericii sunt cunoscute drept orrechioni, urechi mari în limba italiană.
Foto FarAway.ro
Cele mai importante muzee din Veneția
- Galleria dell’Accademia, fondată în 1750, prezintă lucrări exponențiale ale artiștilor stilului venețian, printre cei mai importanți fiind Paolo Veneziano, Giovanni Bellini, Giorgione, Tintoretto, Canaletto și Carpaccio.
- Scuolla Grande di San Rocco cuprinde cele mai importante lucrări ale lui Tintoretto
- Museo Correr, situat în Piața San Marco din sestiere San Marco oferă o incursiune fascinantă în arta, cultura și istoria Veneției
- Colecția Peggy Guggenheim, aparținând unei rafinate și bogate colecționare de artă de origine americană, devenită cetățean de onoare al orașului în 1949.
Carnavalul de la Veneția
Carnavalul de la Veneția se va desfășura în acest an în perioada 14 februarie – 04 martie 2025, evenimentul onorându-l pe celebrul aventurier venețian Giaccomo Casanova, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la nașterea acestuia.
Foto Ingeborg Gärtner-Grein de pe Pixabay
Oamenii au purtat măști în orașul lagunar de peste 1000 de ani, dar în nicio altă perioadă bijuteriile, costumele, măștile și pălăriile nu sunt la fel de pompoase, extravagante și colorate ca în perioada Festivalului.
De pe vremurile lui Casanova
Sub conceptul umbrelă de Il Tempo di Casanova, vor fi organizate procesiuni acvatice de bărci și gondole, spectacole culturale de teatru stradal, bal mascat, circ, operă, comedia artei, concerte, expoziții, prelegeri și parade de costume.
Sursa foto https://www.comune.venezia.it/it/content/il-tempo-casanova-carnevale-venezia-2025
Ținutele de gală vor fi purtate cu fast și mândrie, atăt de către marile familii nobiliare, cât și de oamenii de rând. Se dorește scoaterea în evidență a spiritului liber, a dragostei pentru artă și frumusețe, a fraternizării și egalității sociale.
Localnicii s-au bucurat de plăcerile vieții în zilele de dinainte de Postul Paștelui încă din secolul al V-lea. Tradiția milenară s-a păstrat până în zilele noastre, sărbătoarea menționată oficial în documente încă din anul 1296 luând amploare și trecând testul timpului și de pauza pricinuită de căderea Republicii Venețiene survenită în anul 1797.
Astfel, grandoarea Carnavalului de la Veneția a revenit în epoca modernă în 1979, în urma eforturilor autorităților, a meșteșugarilor locali și a pasionaților de artă, frumusețe și magie plină de mister, dornici de a promova cultura venețiană pe întreg mapamondul.
Bibliografie și referințe
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Vene%C8%9Bian%C4%83
- https://www.visit-venice-italy.com/carnival-venice-italy.htmș. https://www.visit-venice-italy.com/history_of_the_carnival_in_venice.htm
- https://www.comune.venezia.it/it/content/il-tempo-casanova-carnevale-venezia-2025
- https://www.forbes.ro/carnavalul-de-la-venetia-2025-omagiu-pentru-casanova-428854
- National Geographic Traveler-Italia, Tim Jepson. Biblioteca Adevărul, 2010
- Enciclopedia Universală Britannica, Editura Litera, 2010
Foto cover FarAway.ro