Urmărește-ne pe:
Image Alt

Tips & Trips

Tradiții și obiceiuri de Crăciun, aproape și departe, în diferite țări de pe glob

Fiecare țară sau națiune își are propriile tradiții și obiceuri de Craciun, și nu numai, împământenite de sute de ani, de la strămoși până în zilele actuale. Unele datini diferă chiar de la regiune la alta, dar toate sunt păstrate cu sfințenie și practicate cu regularitate, fie ca vorbim de diferite feluri de mâncare, băutură sau activități importante ca mersul la biserică sau la cimitir, împodobitul bradului, schimbul de cadouri sau colindatul.

Crăciunul reprezintă Nașterea Domnului Iisus Hristos, cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă, în ordinea cronologică a vieții Mântuitorului și se sărbătorește pe data de 25 decembrie, în fiecare an. Considerată de mulți ca cea mai frumoasă și mai binecuvântată perioadă a anului, Crăciunul are o importanță religioasă și culturală deosebită pentru milioane de creștini din întreaga lume.

Foto G.C. from Pixabay

Târgurile de Crăciun din fiecare țară sau capitală turistică, sau nu, au luat amploare în ultimul timp, ca un punct comun, fiind evenimente sociale, culturale și artistice foarte apreciate, atât de localnici, cât și de vizitatori. Nu în ultimul rând, latura comercială este de netăgăduit, imensele adunări de oameni în cadru festiv ajutând economia locală și micii întreprinzători sa-și prezinte produsele și meșteșugurile către un public cât mai divers și mai voluminos.

Există și numeroase obiceiuri și tradiții de Crăciun specifice pentru fiecare țară, în funcție de cultură, istorie, religie, apartenență sau influențe preluate și asimilate de-a lungul timpului de fiecare popor. Puteți descoperi sau regăsi câteva dintre ele în rândurile următoare.

Tradiții, obiceiuri și preparate culinare de Crăciun în România

Printre cele mai apreciate obiceiuri de Crăciun de la români este colindatul, deși multe dintre generațiile actuale, mai ales din urbele aglomerate, le-au cam uitat, în avantajul tehnologiei și a internetului. Tradiția colindelor de Crăciun surprinde cete de colindători formate mai ales din copiii de diferite vârste, mergând din casă în casă și transmiţând, urări de bine la casele oamenilor, prin strigăte, cântece și dansuri. În schimb, colindătorii primesc covrigi, colaci, mere, portocale sau bani, pentru ca urările să se împlinească cu adevărat.

Umblatul cu capra este altă îndeletnicire tradițională practicată de copii mai mari și de cete de tineri. Muzica realizată de diferite instrumente acompaniază dansul caprei, iar aceasta sare, se roteşte şi se apleacă, în acelaşi timp clămpănind ritmic din fălcile de lemn, sub atenta și detaliata mânuire a unui om deghizat.

Foto Helena Jankovičová Kováčová de la Pixabay

Un alt obicei foarte iubit este reprezentat de bradul de Crăciun și împodobirea acestuia cu globuri, decorațiuni festive și lumini sau instalații electrice colorate și luminoase. Tradiția menționează că, în noaptea de Ajun, Moș Crăciun intră pe coșul sobei, prin șemineu sau pe geam și lasă cadourile multe dorite sub brandul multicolor.

Alte simboluri de Crăciun românești sunt vâscul, planta magică și spirituală purtătoare de sănătate și noroc în dragoste, sau Florea Crăciunului, denumită sugestiv Crăciuniță.

Mâncarea tradițională românească

Diferitele feluri de mâncare din carne de porc sunt preferatele românilor în perioada Crăciunului, mai ales că și îngrășarea porcului în timpul anului și apoi tăierea lui de Ignat sunt și ele acțiuni nelipsite pentru sau cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. Friptura de porc, piftia, toba, caltaboșul, sarmalele și cârnații sunt deliciile tradiționale ale îării noastre.

Foto FarAway.ro

Masa de seară cuprinde salata de boeuf, iar cozonacul dă o tentă religioasă întregului ansamblu culinar festiv. Vinul este băutura preferată, unele familii din zonele rurale având chiar vii și producție proprie.

Crăciunul în Italia

Crăciunul începe, în mod tradiţional, pe data de 8 Decembrie, atunci când familia se reunește pentru împodobirea bradului și a întregii case cu decorațiuni specifice. Există obiceiul ca cei mici să meargă din casă în casă, recitând poezii sau cântând, însă cadourile se primesc abia pe 6 ianuarie, fiind aduse de o vrăjitoare urâtă, dar bună la suflet, numită Befana.

Cu precădere în nordul Italiei, familiile sărbătoresc Calendarul Adventului, mai exact 24 de cutiuțe sau casete ce simbolizeaza cele 24 de zile până la Crăciun, începând cu 1 decembrie. Sub fiecare zi se ascunde căte o surpriză dulce, o jucărie sau un obiect util, spre deliciul celor mici.

Foto Silvia Rao de la Pixabay

Din punct de vedere culinar, bucătăria peninsulară nu are limite de calitate sau diversitate, dar de Crăciun, ies în evidență cozonacele specifice numite Panettone și Pandoro.

Crăciunul și Père Noel în Franța

Deşi, în trecut, Sfântul Nicolae era cel ce bucura copiii în ziua de 6 decembrie, în cea mai mare parte a ţării, Père Noel, Moş Crăciun în franceză, i-a luat locul lui Moş Nicolae. Acesta apare în casele francezilor în ajunul Nașterii Domnului şi lasă daruri în ghetuţe. Masa de Crăciun este dominată de tradiţionala și delicioasa „Bûche de Noel”. Aceasta esteo prăjitură de ciocolată prezentată la masă sub formă de buturugă.

Foto https://www.pexels.com/photo/burning-candles-on-the-table-6597348/

Frenezie totală de Crăciun în Marea Britanie

Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a anului, în decembrie, lumea fiind cuprinsă de o frenezie nestăpânită, toate discuțiile, activitățile și petrecerile de familie fiind legate de această sărbătoare magnifică.

După ce au petrecut întreaga perioadă căutând cadouri, scriind felicitări şi împodobind bradul, în Ajun, britanicii merg la biserică.

La masa tradiţională de Crăciun se manâncă curcan, iar a doua zi, numită Boxing Day, britanicii se îmbulzesc la cumpărături, profitând de reducerile semnificative de preţuri. Bărbații se bucură de un meci de fotbal al echipei favorite, indiferent de liga în care se joacă, de aici nelipsind hotdogii sau halbele de bere locală.

Foto Jason de la Pixabay

Interesant este că de Crăciun nu circulă niciun mijloc de transport, nici trenuri, nici metrou, nici autobuze, spre fericirea taximetriştilor care câștigă bani frumoşi practicând tarife exorbitante pentru a transporta în diferite locuri persoanele mai dinamice, precizează Radio România Cultural.

Germania și tradițiile de Crăciun

Încă din prima duminică de Advent, târgurile de Crăciun ocupă pieţele oraşelor , înfrumusețându-le cu decorațiuni specifice, lumini feerice ți bunătăți culinare excepționale.

Foto Târgul de Crăciun din Dresda/ Tonda Tran de pe Pixabay

Coroana de Advent, confecţionată în familie, conţine ramuri verzi care celebrează natura şi patru lumânări, ce sunt aprinse succesiv în fiecare duminică de Advent, sau 24 de săculeţi cu dulciuri şi delicii, pentru fiecare zi de sărbătoare.

Ajunul Crăciunului este ziua când familia se reuneşte pentru cină şi pentru a merge împreună la biserică, la slujba sfântă din noaptea de Crăciun.

Ţările Scandinave își urează God Jul

Nordicii numesc Crăciunul „Jul”, prin adaptarea numelui sărbătorii păgâne a solstiţiului de iarnă. Termenul se traduce prin roată și simbolizează roata anului ce se învârte încă puţin către anotimpul de primăvară. Acest moment reprezintă debutul unei perioade de 12 nopţi, începând din 24 decembrie, cuprinzând noaptea hibernală. Se trece prin cele mai lungi nopţi ale anului, în timpul cărora se pregăteşte reînnoirea luminii şi a vegetaţiei, simbolizată de bradul verde.

Foto https://www.pexels.com/photo/traditional-swedish-christmas-sack-with-cart-29760592/

În Suedia, cea mai importantă zi este Ajunul Crăciunului, atunci când familiile şi toți cei dragi se reunesc cu ocazia unei cine speciale. Aici, ospățul este format din friptură de porc, peşte şi fasole neagră. Cadourile sunt date în avans, înainte de servirea mesei, iar în unele regiuni, copiii trebuie să aştepte darurile până a doua zi, pentru suspans dar și din superstiție.

În Finlanda, Crăciunul duce oamenii la biserică și cimitir, pentru slujbe de comemorare şi aprinderea de lumânări la mormintele celor dragi.

Santa Claus e vedeta de Crăciun în SUA

Pe teritoriul american, varianta locală de Moș Crăciun se poartă numele de Santa Claus. Acesta a apărut în anul 1860 luându-și numele de la germanul „Sintaklaas”. Imaginea moşului Crăciun american este cea a unui bătrân cu pipă, care zboară pe deasupra caselor și aduce cadourile într-un sac imens cu ajutorul unei trăsuri, trasă de celebrii reni Rudolf, Blitzen, Comet, Cupid, Vixen, Dancer, Prancer, Dasher și Donder.

Foto https://www.pexels.com/photo/close-up-of-a-santa-claus-figurine-10360587/

Americanii îşi împodobesc casele și cartierele rezidențiale cu ghirlande luminoase, iar copiii îşi agaţă nişte ciorapi speciali de şemineu, în care să fie introduse darurile de la Santa Claus.

În general, mesele tradiționale de Crăciun conțin friptură de vită, iar aperitivele au neapărat somon afumat, preparat în diferite feluri.

În partea de vest a Americii este servită băutura locală “eggnog”, preparată din brandy, rom, ouă şi lapte, la care se adaugă câteodată scorţişoară sau nucşoară.

Tufișuri de Crăciun în Australia

Țara Cangurilor petrece Crăciunul la temperaturi de peste 30 grade C, iar moşul nu vine cu sania trasă de reni, ci pe placa de surf, pe cel mai înalt val.

Cu ocazia Cinei de Crăciun, se pune o bucăţică de aur în prăjituri, iar norocosul se spune ca va fi bogat în anul ce urmează.

Foto https://www.pexels.com/photo/festive-australian-christmas-seafood-spread-29626984/

De Crăciun, australienii ies pe străzi, cu lumânări aprinse şi cântă melodii specifice sărbătorii. În case, pe străzi şi pe plaje, există obiceiul decorării cu „tufişuri de Crăciun”, tufe verzi cu flori mici şi roşii.

Nochebuena Cubana de Crăciun

În Cuba, cea mai importantă perioadă este Ajunul Crăciunului intitulată “Nochebuena”  sau “Noaptea cea bună”, în traducere. Masa tradiţională cuprinde friptură de porc, fasole neagră cu orez şi plante tradiţionale, Yucca, sub formă de piure.

Crăciunul în Chile

Copiii şi adulţii din Chile confecţionează mici figurine din lut, pe care le aşează sub brad. Acestea se numesc „pasebre” , iar Moş Crăciun, „Viejito Pascuero” îşi alege câte una din acestea din fiecare casă vizitată.

 

Bibliografie

https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/nasterea-domnului-craciunul/craciunul-nasterea-domnului-69570.html

https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/calatorii/documentar-traditii-si-obiceiuri-de-craciun-in-lume-id2983.html

https://www.euronews.ro/articole/traditii-de-ajun-si-de-craciun-in-romania-si-europa

 

Foto principală https://pixabay.com/photos/christmas-tree-ornaments-christmas-6883263/

Adaugă un comentariu

faraway
Follow us on
WordPress Cookie Notice de la Real Cookie Banner