Urmărește-ne pe:
Image Alt

Tips & Trips

Top grădini zoologice din România, pentru iubitorii de animale și păsări

Pentru că nu mai este mult până pe 9 august, când se sărbătorește Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și a Parcurilor, dedicăm acest articol celor mai importante grădini zoologice din România.

Grădinile zoologice au fost înființate cu scopul de a conserva biodiversitatea, de a proteja mediul înconjurător și de a salva de la dispariție anumite specii de păsări și animale — așa cum a fost cazul fericit al zimbrilor din România, care au fost salvați de la dispariție în ultimul moment cu ajutorul grădinilor zoologice.

La început, nu au fost cele mai bune condiții pentru animalele care trăiau în aceste spații, dar, în timp, legislația a fost revizuită, locațiile au fost modernizate și standardizate pentru ca animalele să trăiască în condiții decente.

Grădina Zoologică din Târgoviște

Prima grădină zoologică din România a fost înființată la Târgoviște de către domnitorul Petru Cercel în secolul al XVI-lea, încă din vremurile când acest oraș era capitala Țării Românești.

Foto Facebook.com/GrădinaZoologicăTârgoviște 

Cronicile spun că valahul a adus specialişti italieni pentru a crea, lângă Turnul Chindiei, o zonă frumoasă de promenadă, după modelul celebrelor “grădini italiene”. Aici el a dat comandă şi de niște “cuşti nespus de mari şi frumoase, în care să se adăpostească sălbăticiuni”, conform adevarul.ro.

Grădina se află în Parcul Chindia, un loc plin de vegetație, întins pe 4 hectare, adăpostind peste 160 de specii de păsări și animale, de pe toate continentele: Europa, Asia, Australia, America de Nord, America de Sud, Africa. Unele sunt unicat in Romania precum hipopotamul pitic sau o specie de maimuță – Mangabi negru cu moț.

Grădina Zoologică din Târgu-Mureș

Având o întindere de peste 42 de hectare, Grădina Zoologică din Târgu-Mureș este cea mai mare grădină zoologică din România, deschiderea ei având loc în data de 23 august 1964.

Foto https://www.facebook.com/TGMZoo

Zoo Târgu Mureș deține peste 800 de exemplare de păsări și animale. Este singura gradină zoologică din România care se mândrește cu exemplare de elefanți, girafe și giboni.

Grădina Zoologică din București

Zoo București a fost înființată în anul 1955 și adăpostește peste 150 de specii de animale, păsări și reptile, unele specii exotice și rare precum tigri, lei, urși și maimuțe.

Foto https://bucurestizoo.ro/

Se întinde pe aproape 6 hectare, în Pădurea Băneasa, iar animalele de aici beneficiază de spații amenajate ce reproduc habitatul lor natural.

Grădina Zoologică din Brașov

A fost înființată în anul 1960 și adăpostește peste din 110 specii numărul fiind în creștere, locația având ca suprafață este 10 hectare. Zoo Brașov ste amplasată într-un loc liniştit, în mijlocul pădurii, ideal pentru bunăstarea animalelor.

Atracția grădinii sunt cămilele bactriene, leii albi, tigrul bengalez alb, leoparzii zăpezilor şi, nu în ultimul rând, acvariile inaugurate în iulie 2017.

Grădina Zoologică din Ploiești

Această grădină zoologică este destul de tânără, fiind înființată după 1990, în parcul Memorial Constantin Stere, Bucov. Pe o suprafață de aproximativ 16 hectare, sunt găzduite peste 50 de specii, într-un cadru relaxant, autentic și natural.

Foto https://www.facebook.com/zooploiestibucov

Grădina Zoologică din Bârlad

Întinsă pe o suprafață de circa 6 hectare, această grădină zoologică a fost înființată în anul 1959. Aici trăiesc peste 200 de specii de animale, păsări și reptile. Este așezată pe teritoriul unei păduri seculare, fiind un mediu ideal pentru animale.

Grădina Zoologică din Craiova

Această grădina zoologică a fost inaugurată în anul 1906 şi este una din cele mai vechi din țară, la început fiind doar un punct zoologic.

La Zoo Craiova din Parcul Romanescu, sunt 39 de specii reprezentând 244 de exemplare de păsări și animale. Găsim aici și lei, tigri, mufloni, urși și o varietate de păsări demne de admirație. 

Grădina Zoologică din Sibiu

Zoo Sibiu este considerată prima grădină zoologică oficială din România, fiind deschisă în anul 1929, pe o suprafaţă de aproximativ 20 hectare.

Foto https://www.facebook.com/zoo.sibiu

Sunt adăpostite animale aparținând a 74 de specii : maimuţe, urşi, lupi albi, tigri, lei, jaguari, lame, cerbi carpatini, căprioare, bivoli albi, ponei, pitoni, crocodili, fazani, papagali, păuni, porumbei, cămile, zebre, struți, canguri.

Grădina Zoologică din Oradea

Este înființată din anul 1960 și se întinde pe o suprafață de aproape 8 hectare, adăpostind peste 140 de specii de viețuitoare.

Foto https://www.facebook.com/oradeazoo

Ce este deosebit în această grădină zoologică este că poți „adopta” un animăluț pe care îl lași tot acolo, însă donezi o sumă de bani pentru buna întreținere a acestuia. În schimb, te poți bucura de vizitarea animăluțului adoptat ori de câte ori dorești, în timpul programului de vizitare.

Apropierea de habitatul natural

Grădinile Zoologice sunt spații minunate pentru iubitorii de păsări și animale, pentru copiii mici și mari, dar și pentru persoanele de toate vârstele care nu pot admira necuvântătorele în mediul lor natural de trai, domestic sau sălbatic, din diferite motive.

Grădinile Zoologice sunt în dezvoltare permanentă datorită relațiilor de colaborare dintre ele, scopurile principale ale fiecărui amplasament de acest tip fiind sănătatea, bunăstarea și un trai cât mai apropiat de habitatul natural pentru animalele și păsările care trăiesc aici.

 

Foto principală https://www.facebook.com/bucurestizoo

faraway
Follow us on
WordPress Cookie Notice de la Real Cookie Banner